lördag 9 april 2016

Slutspurt för grävandet!

Första april anlände (på fullaste allvar!) glasfibertanken som ska ta hand om vårt avloppsvatten. Det var lite strul med koordineringen av tidtabeller, men Topi med grävskopan var på plats trots "muitakin kiireitä", så vi fick baljan (900 kilo) lyft från släpvagnen upp på rätt plats i väntan på installation.

"Kakibrunnen" från Raita Environment gör entré


Det ser vådligt ut men linorna ska hålla 2500 kilo
 Sedan blev det en veckas paus - på frågan hur många projekt Rauno har på gång fick jag svaret "liian monta", men trogna sina principer att inte i onödan helga sabbaten kom Rauno och Topi på lördag 9.4 för att installera kakibrunnen.

En respektablel grop för dito tank



Ännu räcker sanden......
 Arbetet löpte som smort (med lite hjälp av Claes och Avanten när sanden tog slut) och vid 13-tiden var det klart och Topi for iväg med den mindre lastbilen. Rauno stannade kvar för att fixa vägen framför garaget, som pinat oss i tiden för tjällossningen ända sedan 1951 (respektabla 65 år!!!). Jag minns när jag var på bondpermission en söndag i april 1967 och Anglian sjönk ner i modden framför garaget - bara att springa till Åbovägen för att ta bussen till stan, och sen nästa vecka tillbaka med plankor och domkraft.....Men nu ska det bli ordning på den saken också!


Vi börjar med ett dike..
Här har i tjällossningstider bildats ett enormt hål dit vi brukade slänga allt från tegelstenar till järnskrot. Min far påstod att man kunde ha slängt dit en hel järnspis också utan problem, men det blev aldrig av......

Sedan fortsätter förödelsen....
 Mitt i garagebacken hittades roten till allt ont - en tröskel av urberg, som går tvärs över vägen. Dessutom fanns ett skikt av lera längst ned, så vattnet hade ingenstans att ta vägen. Med hjälp av en djärv manöver lurade vi vattnet över till andra sidan av vägen, och med en kringgående rörelse fick vi det att rinna ned i Hemkärret.
Och vattnet tackar!

Nästa skede är att jag på söndag ska lägga ner grus och täckdiken, på måndag kommer Rauno med några lastbilslass med grövre grus för att få vägen i farbart skick igen. Trevlig weekend den som kan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar