torsdag 5 januari 2017

Tätt hus

I byggandets byråkrati ingår en mätning av husets täthet. Om leverantören lovat ett värde mindre än 4 bör man alltså tillkalla en konsult som sköter om mätningen (för energiklassificering mm, ni vet det där med A, B, C o.s.v.,  som numera finns kletat på alla kylskåp, frysboxar etc.)

Kastelli hade lovat ett värde på 1,2 (ganska häftigt, säger t ex min byggmästare, men det kanske är en konkurrensfördel i dagens galna värld?)

Nå, mannen kom och tejpade för spisluckan, drog plastsäckar över ventilationstrattarna på taket och installerade en plastdörr med fläkt och mätattiraljer i ytterdörren.



Sedan drog han igång, först med undertryck vilket visade att en golvbrunn var torr så den måste tejpas över. Sedan gällde det att med värmekamera lokalisera eventuella läckage - de två dörrar som anlände försenade och alltså installerades av mellanväggsbyggarna har jag från början misstänkt (det finns en plåt under dörren som inte var fastskruvad enligt alla konstens regler), och mycket riktigt läckte de lite under tröskeln. Byggarslarv, alltså.

Men summa summarum, medeltalet mellan under- och övertryck blev 0,9, så huset är bättre byggt än de flesta. Det blev dessutom ännu tätare när jag fixade tröskeln i verkstaden (som ännu kunde åtgärdas från insidan) och satte ytterligare neopren kring vattenledningens och jordvärmens rör där de kommer in genom betongplattan.

Ventilationssystemet, som håller ett litet undertryck hela tiden, har en funktion som minskar på suget när man tänder brasan, för att förbättra draget. Den har tidigare inte behövts.

Nu hade jag igen tänt brasan i vanlig ordning, och undrade över ett kraftigt brusande ljud i hjälpköket (Ni vet, Rummet För Skötsel....). Det lokaliserade jag till golvbrunnen, som också var torr. I motsats till normala lösningar har de tydligen lett vattnet från lavoarer och tvättbaljor rakt ut i avloppet, så man blir tvungen att se till att det finns vatten i två av golvbrunnarna. Gäller att hitta på nån vätska som inte avdunstar!

Jag hällde  alltså vatten i golvbrunnen och tystnaden bredde ut sig. Ett ögonblick senare bredde röklukten ut sig - kakelugnen drog nu baklänges när det täta huset inte fick luft tillräckligt. Snabbt opp med ytterdörren och ordningen var återställd. Inte en bra lösning i minus 20 grader, sen gällde det att hitta bruksanvisningen för ventilationssystemet och ställa in brasfunktionen. Den är egentligen avsedd bara för 15 minuter när man tänder, vi får se vad man kan hitta på i längden.

Det ska bli intressant att bryna kött i morgon och köra för fullt med spisfläkten - förmodligen måste man öppna ytterdörren för att fläkten ska orka suga ut stekoset.

Never a dull moment.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar