tisdag 5 april 2016

Bygget - mars 2016 - del II

På morgonen 16.3 kom två killar från ME-perustukset och lade ut betongjärn och underliga perforerade metallremsor på underlaget som jämnats ut för grunden. Deras funktion klarnade först när jag fick se hur formarna byggdes. 



Materialet utspritt i väntan på action

Sen satte ME-gossarna sej i sin paketbil och sov ett par timmar, i väntan på den försenade lastbilen som skulle hämta gjutformarna. Betongbilarna var beställda till kl. 14.00, så jag tyckte det började bli bråttom - men killarna tog det lugnt. Bilen kom omsider och på nolltid hade de byggt hela formen och fått in betongjärn och styrox.

Bilen med gjutformarna äntligen på plats!
Det var ett nöje att se de två jobba - inte en enda onödig rörelse, full fart hela tiden och om den ena behövde hjälp hade den andra ögon i ryggen och ställde upp direkt, utan uppmaning. Allt blev klart i tid och sedan kunde själva gjutandet börja. Betongbilen med snabel stod med nosens mot bygget, och dens kollega backade sista biten för att pumpa över betong till snabelbilen.


Snabelbilen i full gång
Parallellt med gjutningen murade den ena killen socklar för kakelugn i vardagsrummet och ev. kamin i verkstaden. Det gick inte riktigt som på Strömsö - det blev en extra resa till K-Rauta efter mera material.

Påfyllning

Ett litet problem till på slutet - det fattades en kubikmeter betong så det gällde att beställa en tredje bil. Den kom backande sista 400 metrarna för den hade fått höra att det var lite trångt om saligheten på tomten. men hur som helst, klockan fem var allt klart!


Gjutningen på slutrakan

Lägg märke till järnen som håller ihop formarna - det var deras "kolleger" som låg färdigt utbredda i väntan på resten. Det gick blixtsnabbt jämfört med forna tiders formar av bräder!
Och klockan elva följande morgon var formarna borttagna, betongen hård och allt klart.


Fyllandet av sockeln i full gång
Sedan flyttade fokus till avloppet. Samtidigt lade vi ned ett extra vattenledningsrör, för att kommande generationer inte ska behöva gräva upp hela gården OM det någon gång kommer kommunalteknik.

Raunos två hjälpredor rullar ut vattenledning och rör för elkabel i avloppsdiket

Själva avloppstanken lät ännu vänta på sig, beställningen kunde göras först när vi grävt en provgrop för att bedöma storleken på tanken. Det visade sig att 16 kubikmeter ryms bra, men påsken råddade till leveranstiden, som annars skulle ha varit två veckor. Nu är det inte bråttom, alla stora grustransporter är gjorda medan vägen ännu var i skick och det är sex veckor tills husmaterialet kommer vecka 20. (som börjar 16.5)

Som slutkläm för mars måste noteras en skamlös tur med vädret - en veckas köldknäpp precis när det behövdes för att vägen skulle tåla transporterna, och sedan vackert väder i alla kritiska arbetsskeden. Hur Rauno nu ska få bort den stora grävskopan är ett kapitel för sig, den behövs ännu för avloppet, sen för den vänta tills vägen torkat eller ta sig för egen maskin till vattenverket.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar