söndag 17 april 2016

Veckan som gick


Materialet som grävdes bort från vägen måste placeras någonstans - behov fanns uppe kring avloppsbrunnen, så det var bara att fixa en bro (som fick arbetsnamnet Tilappe) som inte blev långvarig, 30 skopor med Avanten så var det klart och bron blev överflödig.

Tillfällig bro i väntan på mera grus
 Sedan kom Rauno med sammanlagt tre lass med grus, först knytnävsstora stenar och sedan lite finare (0-32mm) för vägytan. Grävskopan bredde ut och sen slätade jag ut det hela med Avanten. Grävskopan körde till vändplatsen och försvann följande dag (tisdag) mot nya äventyr.

Sista gruslasset på vägen
 Sen blev det dags att flytta fokus mot gårdsplanen och den blivande nya vägen nedåt förbi avloppsbrunnen. Kring själva brunnen är det ännu för mjukt och vått, man sjunker till halva stövelskaftet, men övre delen av backen har torkat bra så man kan röra sig där med tyngre maskineri.
Slutet av veckan gick till att gräva ett par täckdiken under den blivande gårdsplanen - några stenar stora som kalvar måste tas bort, men de kommer i sinom tid väl till pass kring borrbrunnen.

Sten på sten, i väntan på bättre användning
Sen var det dags att angripa den nya vägen. Täckdiket under gårdsplanen slutar i ett stenröse, och sen ska vattnet luras nedåt sluttningen mot parkeringsplatsen och avloppsbrunnen.

Vetenskaplig avvägning av dike

 Det hade hopat sig ganska mycket jordmassor kring de skyddade alm- och aspstammarna, men det gick bra att med Avantens grävskopa ta fram träden och anlägga en halvcirkel av stora stenar i stället för jord som låg direkt mot stammen. Erfarenheten har utvisat att en del trädslag inte tycker om att få fyllnadsjord omkring sej, en på detta sätt illa behandlad silverpil murknade på fyra år och blåste omkull.

Traktorn får testa den nymanglade parkeringsplatsen 
Nu är den nya vägen, inklusive diken och trumma under infarten till parkeringsplatsen, färdig ungefär halvvägs ner till garaget. Till Valborg har det säkert torkat så mycket att man kan börja släta ut jorden och sortera ut de värsta stenarna. Det finns orimligt mycket sten i materialet som grävdes bort under det nya huset (och vägen) men de kommer nog ännu att behövas kring sockeln etc.

 "Ja äkkiähän se siitä vihertää" - grävmaskinmannens sätt att säga "sorry, det blev inte riktigt så bra som jag hade tänkt mig"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar