fredag 19 augusti 2016

Inredning

Målarna blev klara med innerväggarna, och jag med det provisoriska golvet på vinden, så nu är det dags att börja med panelen i innertaket. Jag började med att skaffa en ny kompressor och en "yhdistelmänaulain" som skjuter både spik och nitar. Den gamla kompressorn fungerar men vill helst bli manuellt avstängd när den överskrider 10 bar, eftersom den ibland fortsätter att gå tills säkerhetsventilen öppnas med en knall och ett väsande! Detta är inte farligt men obehagligt och besvärligt, speciellt om man står på en bock i färd med att spika panel.

Nitpistolen från Hongkong fungerar trots priset 39 euro till belåtenhet, och sågningsfabriken likaså.



Installationen av panelerna går som en dans, men när det ska göras hål för eldosor och ventilationsrör krävs en hel del mätande och måttande - och likförbannat blir det fel alltemellanåt. Lyckligtvis behövs det smalare remsor när rummet så att säga tar slut, så det går att använda de misslyckade panelerna som råvara i alla fall.
















Här kommer en urgammal cirkelsåg väl till pass - den inhandlades när sonen byggde terrasser kring sitt första hus, och det var nog bortåt 20 år sedan.

Nästa skede är att installera taklister. Det borde inte vara svårt, men jag hade ett minne av jobbet med sonens nuvarande hus, där det i övre våningen fanns alla möjliga och omöjliga vinklar, så jag var beredd på det värsta! "Warum soll man es einfach machen, wenn man es so herrlich schön kompliziert machen kann"? Efter att ha sågat till ett antal provbitar i alla upptänkliga vinklar blev jag tvungen att tälja ett par modeller. Det hjälpte inte.
Då måste jag tillkalla det skarpaste intellektet på orten. Det hjälpte inte heller, för det var dessvärre undertecknad, i brist på andra närvarande. Till slut, efter umpton provbitar, klarnade det hur hörnen ska sågas.

Piece of cake - sen när man begriper hur enkelt det är! Men vänta bara, det finns ställen med "ytterhörn" också, och de kan skita sej på nya sätt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar