söndag 30 oktober 2016

Pessimisti ei pety

Mycket riktigt gick det så, att rörmokarna ingalunda uppenbarade sig på måndag. Men på onsdag var de på plats, i likhet med elektrikerna, och på fredag eftermiddag var huset försett med både belysning och varmvatten. Under "väntans tider" hann jag installera de återstående dörrarna, innertaken i våtutrymmena samt alla golvlister, så nu fattas egentligen bara WC- skålarna (murarna måste först kakla (HA - ett nytt ord härlett ur "laatoittaa", men spellchecken tycks gilla det) lådorna bakom byttorna, och sen får rörläggarna komma med sitt sista bidrag.

Jordvärmepumpens installationspaket är ett underverk av kopparrör, kranar och expansionskärl med mera, jag är glad att jag inte behöver begripa systemet i sin helhet, det räcker att kunna knapra lite på en kontrollpanel.







Det kommer att bli en intressant utmaning att kapsla in eländet i något slags skåp som döljer det värsta men samtidigt går att öppna för service etc.. I andra ändan av rummet finns ventilationsmaskineriet, som desslikes ska kapslas in - dessutom tar det mera plats än 60 cm, så speciellt dörren kommer att bli ett intressant kapitel.



Golvvärmen styrs av två uppsättningar skåp med ventiler som antas lyda termostaterna, av vilka en finns i varje rum.
Efter en liten stund ser det ut som på bilden, när jag jobbat med att kapsla in skåpet i tamburen - rörläggarna hade lite slarvat där rören kommer upp ur betongplattan, så det gick inte att direkt använda det medföljande plåtskåpet, utan jag måste först bygga en extra ram runt eländet.
När elektriker och rörmokare samtidigt råddade minst lika mycket i övriga ändor av huset blev det en hel del att städa - igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar