måndag 30 maj 2016

Osynliga arbeten


 En bekant svarade på frågan "vad gjorde ni på landet senaste weekend?" med "No lähinnä näkymättömiä töitä", dvs städa upp efter ett byggprojekt. Termodynamikens andra lag säger, ungefär, att ett slutet system utan tillskott av energi söker sig mot fullständig entropi - det gäller inte bara gaser och vätskor utan också byggen, skrivbord och vanliga hem! Energin som sätts ner på städningen syns inte, för redan nästa dag är allt precis lika råddigt igen (yrkesmän tar alltid en ny planka om de behöver en stump på 75 cm, och släpper resten som en glödande järnstång!). 

Mitt nuvarande arbete går ut på att först måla den vågräta ribban (totalt 50 meter) vit, skyddande det röda med en lämplig plåtbit. Sedan målas rött över och under ribban, med hjälp av två olika plåtbitar som turvis skyddar det vita.

 Amatörmålaren täcker in hela sin omgivning med tidningspapper och målartejp, stänker omkring sej och bär sig åt, för att sedan på slutrakan trampa i högen av tejp och tidningspapper och sprida ut färgen på parketten.

En yrkesman målar allting på fri hand, tar precis så mycket färg på penseln att den inte droppar, sätter den dit den skall och ingen annanstans.

Min metod är nånting mitt emellan, yrkesman blir jag tyvärr inte men plåtbitsmetoden är ganska bra, det gäller bara att torka av plåten mellan verserna innan den blir ohanterlig.


Färghink, plåtbit och trasa. Bara penseln och gubben fattas.


Rörläggarnas arbete är nästan ännu otacksammare, eftersom allt de gör kommer att gjutas in i 8 cm betong på onsdag. men deras verktyg är finare än min målarstege - en mojäng som med värme karvar ut en ränna i styroxen, precis lagom bredd för att klämma in vattenrören.


Snygga böjar för vattenledningsrören - ett genialiskt verktyg!
Nedan installation av "iso tulvari" (ett slags översvämningsbalja för hela systemet) som vållade en hel del huvudbry. Får hoppas den fungerar som den ska!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar